________________________________________________________

RECENZJE:

www.e-teatr.pl
14 lutego 2014 r.


Cały spektakl jest znakomity. Dlaczego? Utwory Starszych Panów - wiadomo. Tu należy tylko zważać aby ich nie sprofanować i całe szczęście uniknięto tego! Wielkie gratulacje należą się realizatorom za mistrzowskie wytworzenie specyficznego klimatu oszczędną ale funkcjonalną i rewelacyjnie oświetlaną scenografią. Widać, że znakomicie pomaga artystom i to zarówno solistom jak i chórowi. A chór stanowi absolutnie równorzędny byt sceniczny z dwójką znakomitych solistów. [więcej]

________________________________________________________

Ruch Muzyczny, rok LVI, nr 13,
24 czerwca 2012 r.


Chór miał swój popis w motetowym chorale Marcina Lutra o tytułowym incipicie Ein feste Burg ist unser gott. [więcej]

________________________________________________________

Il Quotidiano, Matera, Włochy
22 maja 2008 r.


Publiczność pozostała pod ogromnym wrażeniem siły, przejrzystości, skali i sprawności głosów, prowadzonych przez mistrza Borzyma plastycznymi ruchami rąk, sugestywnymi spojrzeniami i ekspresyjnym wyrazem twarzy [więcej]

________________________________________________________

www.musicweb-international.com
styczeń 2008 r.


Recenzja płyty „Szymon Kuran Requiem” [więcej]

________________________________________________________

Twoja Muza, 3/2004
maj-lipiec 2004 r.


Zespół dba o dobrą artykulację słów, dzięki temu w utworach z tekstem polskim można było także podziwiać poezję Reja i Kochanowskiego [więcej]

________________________________________________________

Schwäbische Post, Aalen, Niemcy
1 października 2002 r.


Warszawski chór fascynował pewną stylistycznie sztuką interpretacji, nienaganną dykcją, nieomal romantyczną siłą dynamiki z delikatnym pianissimo i dalekim od drapieżności fortissimo, trzymającym w napięciu frazowaniem, jak również cudownie przejrzystą i elegancką barwą oraz absolutnie precyzyjnym i wyrazistym prowadzeniem głosu [więcej]

________________________________________________________

Nürnberger Nachrichten oraz Nürnberger Zeitung/Fränkischer Kurier
Norymberga, Niemcy
19 września 2000 r.


24-osobowy zespół dał się poznać jako znakomita kamerata, ukształtowanym brzmieniem i konsekwentną interpretacją tekstu pokazał wysokie umiejętności we wszystkich zaprezentowanych stylach [więcej]

________________________________________________________

La Provincia, Las Palmas de Gran Canaria, Wyspy Kanaryjskie
25 maja 1997 r.


Andrzej Borzym wypracował ze swoim chórem wspaniały poziom wykonawczy - objawia się to w precyzji intonacji, dbałości o szczegóły i perfekcji technicznej [więcej]

________________________________________________________

WYWIAD:

Twoja Muza, 1/2006
styczeń-luty 2006 r.


Miękki, delikatny śpiew — jubileusz chóru Collegium Musicum, perły Uniwersytetu Warszawskiego [więcej]

________________________________________________________

INNE TEKSTY:

Diario de Noticias (Hiszpania), 14 września 2014
El coro de la Universidad de Varsovia, hoy en Pamplona y Lekaroz [więcej]

________________________________________________________

Noticias de Navarra (Hiszpania), 14 września 2014
Concierto del coro Collegium Musicum [więcej]

________________________________________________________

Morgunblaðið (Reykjavik, Islandia), 6 września 2007
Háskólakór frá Varsjá í heimsókn [więcej]

________________________________________________________

Morgunblaðið (Reykjavik, Islandia), 7 kwietnia 2006
Til minningar um Szymon Kuran [więcej]

________________________________________________________

Uniwersytet Warszawski, 1/2006
Jubileusz 10-lecia COLLEGIUM MUSICUM UW [więcej]

________________________________________________________

Uniwersytet Warszawski, 5/2004
7/10 COLLEGIUM MUSICUM Uniwersytetu Warszawskiego [więcej]

________________________________________________________

Rzeczpospolita, nr 263 (6340), 12 listopada 2002
Wspaniały polski Szekspir [więcej]

________________________________________________________

Ruch muzyczny, nr 10, 12 maja 2002 r.
Mówi Andrzej Borzym [więcej]

________________________________________________________

Rzeczpospolita, nr 211 (5984), 10 września 2001
Smak malin nad Wilią [więcej]

________________________________________________________

Uniwersytet Warszawski, 4(6)/2001
COLLEGIUM MUSICUM w Chile [więcej]

________________________________________________________

El Diario Austral (Valdivia, Chile), 22 sierpnia 2001 r.
Coro de Varsovia se presenta en Valdivia [więcej]

________________________________________________________

Uniwersytet Warszawski, nr 4 (2001)
Piosenka pomoże na wiele... [więcej]

________________________________________________________

Merkuriusz Uniwersytecki nr 3, marzec 2000 r.
Śpiewać (nie) każdy może [więcej]

________________________________________________________

Uniwersytet nr 6 (42), czerwiec 1998 r.
Kameralne śpiewy profesjonalistów [więcej]